Harb Türk’e Hayr Müslüman’a :)

Merhaba.
Öncelikle yazının başlığı içeriğini değil amacını ifade ediyor onu bi söyleyeyim…
Eveet nerden başlayalım… Bilim kurgu senaryolarından. Hani şu robotların insanları, insanların robotları hor görüp ya hizmet et yada yok ol dedikleri senaryolardan. Bence eğer robotlar gerçekten zalim olursa bunun tek sebebi bizim içimiz deki zalimliği onlara aktardığımızdan olur. Ne mi diyorum. Bi bakalım… Google robot “eşşek” geliştirdi 🙂 ne amaçla? Askerlerin yüklerini sırtına atmak için felan. Neyse burasını hızlı geçiyorum. Hani bu “yeni” neslin tanrısı bilim dediğimiz olgu yok mu? Hah işte o olgu hep savaşlarla savaşlar için gelişiyor. Durun hemen yook demeyin. Kapitalizm de bir savaş türü… Hemde birey bireye bir çarpışma… Yani yaptığımız her bir gelişmeyi ya birilerine hükmetmek için yada yok etmek için yapıyoruz (İstisnalarla uğraşmıyorum). Demek istediğim o ki gelin hadi bunu böyle yapmayalım. Pragmatik olalım ama kolaycı olmayalım. Hadi güzel bir hayal kuralım.
Düşünün şimdi… Bi robotumuz var adı ormancı. Hani şu masayı yıkanlardan 🙂  Değil tabi. Ormancımızın olayı şu: Uydu haritası üzerinden ormana dönüştürülecek araziyi belirliyorsunuz ve bizim gprs,alan tarama, tohum ekme, engebeli arazide yol alabilme, kendi yakıtını ikmali için ikmal noktalarına gidebilme, kısmi toprak analizi yapabilme, ağaçlarla ilgili yaşam döngülerini takip edebilme yetilerine sahip ormancımıza komutu veriyorsunuz. “Buralar zamanında hep orman idi, hadi yine öyle yap”. Ve hayra hizmet eden robot abi yola çıkar… Alan taraması yaparak uygun gördüğü yerlere haznesindeki tohumlardan eker veya işaretler. Ekme işlemi bittikten sonra ormancımız günlük olarak bütün ormanda yapılması gereken işleri rutin olarak yapmaya başlar… Benim aklıma gelen ve ormancının yapabileceği şeyleri sıralayayım mı? Ben sıralayayım sizde yorumdan ekleyin güncellerim hem 🙂 Bi bakarsınız bir yatırımcı bir tanesini yapmışta biz de rahat bir nefes almışız…
  1. Zamanı gelen ağaçların budanması
  2. Ağaçlardan alınan örneklerin analizi ile ağaçlara sağlık ve ihtiyaç kontrolü
  3. Çok ihtiyaç olduğu zamanlarda su takviyesi için sürekli nem ölçümü
  4. Arazinin verimli yerlerinin analizi ve dikimi verimli bölgelere yapma
  5. Orman yollarının, ağaç aralıkların belirlenmesi
  6. Yangın ihbarları
  7. Kamera kaydı ile bir nevi güvenlik sağlanması
  8. Doğal ortamda hayvanların gözlemlenmesi
  9. Kesilecek ağaçların belirlenmesi
vb. bi sürü şey yapılabilir belkide…
Ama mesele o ya esas amaç bizi düşünmeyen, bedenini kullanmayan, zevk düşkünü tombişlere çevirecek değilde dünyaya verdiğimiz zararı azaltacak hatta bakiyemizi artıya çevirecek bi kaç elektronik “Köle” yapmak. Son olarak şunu da söylemek istiyorum. Bunu doğa için değilde para için kullanacak uyanık yatırımcılar veya developerlar için çiftçi olan modeli düşünülebilir. Hadi selametle…

Yorum Bırak

Mail adresiniz yayınlanmayacaktır. Gerekli *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.